Pentru ca la randul meu am cautat detalii despre Belgrad, capitala Serbiei, inainte de excursia mea acolo, si pentru ca nu am gasit tot ce am vrut, m-am decis sa expun aici, pe larg, informatii care v-ar putea ajuta in plecarea voastra.
Update informatii: 26 decembrie 2014
Moneda in Serbia: dinarul sarbesc - schimbati in Romania!
Daca vreti sa schimbari lei in dinari, trebuie sa o faceti neaparat inainte de plecarea din Romania pentru ca acolo nu va vor accepta decat dinari sarbesti (monede, hartii) sau euro (DOAR hartii). Si veti primi restul in dinari.
Taxe de drum in Serbia (spre Belgrad) - fara vignieta, doar taxa de autostrada
Cel mai rapid drum si cel mai bun spre Belgrad este de la iesirea Gura Vaii. La intrarea pe autostrada veti lua un tichet pe care il veti preda la iesirea de pe A1, la intrarea in Belgrad, si veti plati aprox 1,5 euro sau 200 de dinari sarbesti.
Serbia NU ARE vignieta. Taxele de drum, adica cele de autostrada se platesc in momentul parasirii acesteia.
Limite de viteza in Serbia
In orase, limita este de 50 km/h, in afara lor, 80 km/h iar pe autostrada este de 120 km/h (nu 130 km/h, cat este in ora).
Parcarea in Belgrad - atentie la amenzi!
Daca nu sunteti locuitor al Belgradului, veti avea ceva probleme cu parcarea. Si nu mici. In primul rand, ca si in Bucuresti, sunt foarte putine locuri de parcare. In al doilea rand, parcarile sunt segmentate pe zone si culori, cu preturi diferite.
Pe toate pancartele de parcare scrie in sarba, asa ca daca nu cunoasteti limba, sa nu credeti ca veti intelege ce scrie pe ele fara Google translate. Veti vedea un text, urmat de doua intervale orare. 7-21 si 7-14. Care nu inseamna ca este parcarea gratuita in intervalul acela, ci invers. In acel interval, PARCAREA NU ESTE GRATUITA. Amenda este de 1780 de dinari sarbesti, aprox 15 euro. Si o primiti in geam in mai putin de 10 minute, daca nu va cumparati de la chioscurile de ziare tichetele de parcare. Costa aprox 0,5 euro / ora.
Mai exista varianta sms-ului trimis la numarul afisat pe pancarte, dar nu este valabil decat pentru cartelele cumparate din Serbia. Sistemul de parcare este folosit si in alte orase mari din Serbia, precum Novi Sad sau Nis.
Amenzile pot fi platite la adresa de pe hartia primita in geam sau la orice banca.
Ce limba se vorbeste in Belgrad?
Bineinteles, sarba este cunoscuta si vorbita de toti locuitorii din Serbia. Cu majoritatea vanzatorilor din magazine te poti intelege in engleza sau germana. Nu pot spune asta si despre majoritatea taximetristilor. Care seamana cu cei din Romania. Limba materna e baza! Cel mai bine e sa aveti scrisa pe o hartie sau in telefon adresa la care vreti sa ajungeti. In schimb, la hotel nu veti avea probleme daca stiti engleza.
De vizitat in Belgrad
Daca ajungeti in Belgrad, nu plecati pana nu vedeti cetatea. A fost si ramane un punct turistic important din capitala Serbiei. Vizitarea este gratuita, doar parcarea fiind 0,5 euro / ora, pe care o platiti la intrare.
La baza cetatii este gradina ZOO, una dintre cele mai frumoase pe care le-am vizitat. Intrarea este 400 dinari sarbesti (aprox 4 euro).
In cetate este si muzeul militar. Intrarea costa 150 dinari sarbesti (aproape 1,5 euro) si pentru un tur de aproape 30 de minute, merita sa aflati prin ce au trecut sarbii pana in prezent.
Muzeul Nikola Tesla, unul dintre cei mai importanti inventatori in ceea ce priveste electricitatea comerciala. Va recomand turul cu ghid, altfel nu va veti putea bucura pe deplin de ce poate oferi micutul muzeu.
Mancarea sarbeasca
In toate restaurantele vizitate in spatiul sarbesc, am observat ca bucatarii se folosesc preponderent de branza, o specialitate locala si sosuri cu piper. Sa nu uitam sarea, de la care nu fac rabat deloc. Pana si o banala salata Caesar contine multe condimente, gust puternic de branza si piper. Daca tot v-ati decis sa ii vizitati pe vecinii nostri, nu intrati in primul fast-food sau prima pizzerie. Comandati mancare cu specific sarbesc.
VEZI AICI PROFILUL TRIP ADVISOR
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu